Δημοσκοπήσεις και Χειραγώγηση
Η Δημοσκόπηση ορίζεται ως η έρευνα που γίνεται στην κοινή γνώμη για οποιοδήποτε θέμα και περιλαμβάνει την αποτύπωση των διαθέσεων ή απόψεων του πληθυσμού μέσω επιλεγμένων γραπτών ή προφορικών ερωτημάτων.
Εξαιρετικά συχνό είναι το φαινόμενο να εμφανίζονται διάφορες δημοσκοπήσεις στα κανάλια ή τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης που κατά κύριο λόγο αφορούν τα πολιτικά κόμματα και την πρόθεση ψήφου των πολιτών κάτι που το συναντάμε συχνά τις τελευταίες μέρες.
Θα αναρωτιέστε γιατί να χρησιμοποιούνται μόνο σχετικά με τις ψήφους στα κόμματα και όχι σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπου η δημοσιοποίηση της «κοινής γνώμης» ενδεχομένως να έριχνε φως. Είναι αλήθεια ότι η κοινή γνώμη εκφράζει την θέληση της μάζας των πολιτών και δείχνει την στάση τους για τα συμβάντα της πραγματικότητας. Όταν αυτή εκφράζεται μπορεί με τον έλεγχο ή την συμβουλή να ασκήσει τεράστια επίδραση στην εξέλιξή των γεγονότων, αφού μπορεί να δράσει σε όλες τις σφαίρες της ζωής και της κοινωνίας μας.
H χρήση των δημοσκοπήσεων αποκλειστικά στα τεκταινόμενα της πολιτικής μας δείχνει ότι είναι ένα θέμα μείζονος σημασίας, για το οποίο η κοινή γνώμη χρειάζεται «επίδραση», για να δράσει σωστά (;)
Φυσικά και γνωρίζουμε το γεγονός ότι η πολιτική είναι αυτή που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας του κράτους και κατά συνέπεια τον τρόπο ζωής μας. Για ποιόν όμως λόγο χρειάζεται τελικά να προβάλλεται η πρόθεση ψήφου των πολιτών ή η αρέσκεια/δυσαρέσκεια τους για τους κομματικούς μηχανισμούς;
Σε μια πρώτη βάση, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχοντας την ανάγκη της «συμμόρφωσης» στην μάζα, πολλές φορές συνειδητά ή μη θέλουν να «ταιριάξουν» σε αυτό που ταιριάζει η πλειοψηφία με σκεπτικό το «για να το κάνουν οι άλλοι κάτι θα ξέρουν». Ως δείγμα παραθέτουμε το πείραμα (Το πείραμα συμμόρφωσης του Asch / The Asch Conformity Experiment) που είχε ως σκοπό να αποδείξει την επιρροή που μπορεί να ασκήσει ένα σύνολο ανθρώπων σε ένα άτομο.
Αυτό που επιδιώκεται, δηλαδή με τον «βομβαρδισμό» δημοσκοπήσεων είναι αν μη τι άλλο η «προετοιμασία» των πολιτών να αναμείνουν τα συγκεκριμένα αποτελέσματα που προβάλλονται, έχοντας τα ως αδιαμφισβήτητα και αποκλείοντας τα υπόλοιπα ενδεχόμενα από το μυαλό τους. Γιατί όχι και να μην δημιουργήσουν στους πολίτες την σκέψη να προβούν στην ίδια ενέργεια που προέβησαν και πολλοί άλλοι;
Η ιστορία άλλωστε μας έχει διδάξει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών των προηγούμενων ετών έπεφταν πάντα μέσα στις προβλέψεις τους άρτια και με απόλυτη ακρίβεια. Μπορεί να είναι αυτή η πραγματικότητα και συλλήβδην όλες οι δημοσκοπήσεις να διεκδικήσουν το έπαθλο της ακριβούς πρόβλεψης;
Η νέα δημοσκόπηση που βγήκε στο φως της δημοσιότητας από την εταιρία δημοσκοπήσεων Metron Analysis δείχνει μεταξύ άλλων τα κάτωθι αποτελέσματα:
Δημοσκοπήσεις επί δημοσκοπήσεων, ώ δημοσκόπηση...Χρόνια τώρα....
Το μόνο που βλέπουμε ως τηλεθεατές είναι νούμερα φτιαγμένα σε κουτάκια (για να εισχωρούν στο μυαλό μας;) χωρίς όμως να γνωρίζουμε την πραγματική προέλευση αυτών των ετοιμοπαράδοτων αποτελεσμάτων. Ο νόμος 3603/2007 ορίζει τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων οι δημοσκοπήσεις διενεργούνται και δημοσιεύονται.
Ενδεικτικά αναφέρουμε το άρθρο 4 παρ. 1 όπου ορίζεται:
"1.Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των δημοσκοπήσεων πρέπει να συνοδεύεται από τα ακόλουθα στοιχεία:
α) την επωνυμία του διενεργήσαντος τη δημοσκόπηση,
β) την επωνυμία ή το όνομα του εντολέα της δημοσκόπησης, γ) το σκοπό της δημοσκόπησης, δ) τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δείγματος, ε) το μέγεθος του δείγματος και τη γεωγραφική του κάλυψη,
στ) το χρονικό διάστημα και το έτος συλλογής των στοιχείων, ζ) τη μέθοδο δειγματοληψίας, η) τη μέθοδο συλλογής των στοιχείων, θ) το τυπικό στατιστικό σφάλμα σε σχέση με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, ι) τις ελάχιστες βάσεις του δείγματος σε σχέση με τον αριθμό των ερωτωμένων, ια) τις παραμέτρους της στατιστικής στάθμισης του δείγματος,
ιβ) την πλήρη διατύπωση των ερωτήσεων που δημοσιοποιούνται και ιγ) το συμπέρασμα, δηλαδή τη θέση του φορέα ή της επιχείρησης δημοσκόπησης επί των αποτελεσμάτων της."
Όμως αυτό που παρουσιάζεται στους τηλεοπτικούς μας δέκτες δεν είναι τίποτα άλλο από ένα αμφιβόλου προελεύσεως συμπέρασμα που πρέπει να σερβιριστεί ως αυτό ακριβώς που θα συμβεί, χωρίς όμως να υπάρχει αληθές αντίκρυσμα.
Στις εκλογές λοιπόν βλέπουμε να επιβεβαιώνονται τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Μετά την αναξιοπιστία των αποτελέσματα τους, τι γίνεται με τα εκλογικά αποτελέσματα; Ποιός "πιστοποιεί" την εγκυρότητά τους;
Μα φυσικά η Singular Logic! Μια ΙΔΙΩΤΙΚΗ εταιρία πληροφορικής είναι αυτή που μετράει τις ψήφους των εκλογών και αυτή που ανακοινώνει τα επίσημα αποτελέσματα. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί το γεγονός οτι παρόλο που οι κάλπες κλείνουν στις 19:00 μ.μ, από τις 18:00 μ.μ βλέπουμε να ξεκινάνε οι πρώτες ανακοινώσεις και στις 19:30 δέ...έτοιμα τα αποτελέσματα! Τόσο αποτελεσματική είναι αυτή η εταιρία που καλά καλά δεν προλαβαίνει να μετρήσει αλλά τσούπ.....παντού νούμερα και στατιστικά.
Γιατί να μην μετράει το ίδιο το κράτος τις ψήφους, ως επέκταση του ίδιου του πολίτη; Γιατί χρειαζόμαστε άλλη μια ιδιωτική εταιρία; Γιατί δεν δημοσιεύεται Φύλλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως με το οποίο να ανακοινώνονται και ταυτόχρονα να πιστοποιούνται οι αριθμοί των σταυρών ανα βουλευτή και οι ακριβείς έδρες του κάθε κόμματος; Γιατί τόση βιασύνη να βγούν τα αποτελέσματα; Γιατί οι ψήφοι μας να μπαίνουν σε κάλπη ("κάλπικη"); Από ποιόν κρυβόμαστε και γιατί; Σάμπως δεν ξέρουν όλοι οι συγγενείς και φίλοι μας τι ψηφίζουμε; Μπορεί να αποσκοπεί κάπου η όλη "μυστικότητα" της εκλογικής διαδικασίας; Πού είναι η μέριμνα του κράτους για τον ενδελεχή έλεγχο της ψηφοφορίας; Αφήνουμε άλλον να μετρήσει για εμάς χωρίς εμάς, νομίζοντας οτι το κάνει για το καλό μας;
Αυτά και άλλα τόσα είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται στην σκέψη μας αλλά η ίδια η σκέψη μας πρέπει να τα απαντήσει.. ή έστω να προσπαθήσει...
Γιατί όχι και με την βοήθεια της επίκαιρης και διαχρονικής συνέντευξης του Αρτέμη Σώρρα, πρόεδρου του πολιτικού φορέα "Ελλήνων Συνέλευσις" για τον τρόπο δημοσίευσης των στατιστικών δεδομένων.
Έτσι, κανείς δεν θα μπορέσει να μας παραπλανήσει, να μας κοροϊδέψει, να παρουσιάζει το άδικο για δίκαιο, το ψεύτικο για αληθινό και το παράλογο για λογικό.
Γιατί τότε η πολιτεία θα είναι ένα με τον πολίτη, δεν θα τον αφήνει μακριά της παραπεταμένο πετώντας του ψωροκόμματα και θυμόντας τον μόνο την προεκλογική περίοδο.
Γιατί τότε οι κρατικοί μηχανισμοί βρίσκονται στην θεσμική τους θέση, ασκούν την μέριμνα που πρέπει, τον έλεγχο όπου απαιτείται (δηλαδή παντού) και δεν αφήνουν τίποτα απολύτως στην "τύχη".
Γιατί τότε οι κρατικοί μηχανισμοί δεν αποσκοπούν στην χειραγώγηση της σκέψης των πολιτών αλλά στην υγιή ανεξάρτητη και ελεύθερη εξέλιξή τους, δρώντας ως πολίτες που μετέχουν κρίσεως και αρχής στην δική τους πολιτεία και στην δική τους ζωή φτιάχντοντας το δικό τους μέλλον.
Συντάκτης: Συμεωνίδη Μαριάνα
Δεν υπάρχουν σχόλια