Αντε πάλι "φακελάκια"
Η καθιέρωση του «προσωπικού γιατρού» φαίνεται ότι δεν προχώρησε ικανοποιητικά μέχρι σήμερα παρ’ όλες τις προσπάθειες εκ μέρους της κυβέρνησης η οποία έφθασε μέχρι του σημείου να απειλεί πάλι με πρόστιμο, εκτός όλων των άλλων ποινών που προβλέπονταν, όσους πολίτες δεν θα εγγράφονταν στις αντίστοιχες λίστες.
Η παράταση της προθεσμίας μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου για την επιβολή του εν λόγω προστίμου φανερώνει από τη μια τη θέληση του υπουργείου να κερδίσει χρόνο και από την άλλη τη σταθερή απόφασή του να τιμωρήσει εκείνους που για τον οποιοδήποτε λόγο δεν συμμορφώνονταν με την απαίτηση αυτή. Τι θα προλάβει τάχα να γίνει μέσα σε έναν μήνα που δεν έγινε όλο το προηγούμενο διάστημα;
Είχε δοθεί η δυνατότητα εκτός των άλλων και στους φαρμακοποιούς να εγγράφουν ψηφιακά ασθενείς στους καταλόγους αυτούς, όμως η πλατφόρμα καταγραφής, σύμφωνα με πολλούς φαρμακοποιούς δεν έχει ανοίξει ακόμη επειδή δεν υπήρξε η επιθυμητή προσέλευση των ιατρών για να καλύψουν όλες τις θέσεις.
Εκείνο όμως που προείχε πάνω απ΄όλα για το υπουργείο Υγείας ήταν το πρόστιμο. Τόσο πολύ ενδιαφέρεται για την υγεία των πολιτών που έσπευσε να τους τιμωρήσει κιόλας. Για άλλη μια φορά μας υποχρεώνουν, εκφοβίζοντάς μας με πρόστιμα, να επιλέξουμε προσωπικό γιατρό αγνοώντας επιδεικτικά και προκλητικά την οικονομική λαίλαπα στην οποία οι ίδιοι μας ενέπλεξαν, το αν θα έχουμε να πληρώσουμε ή όχι και τι θα γίνει εν τέλει με την υγεία μας.
Εφόσον υπάρχουν τόσες ελλείψεις στη συμμετοχή των γιατρών στο θεσμό αυτό και η πλατφόρμα ψηφιακής ταξινόμησης δεν είναι έτοιμη γιατί δεν αναβλήθηκε έστω η επιβολή του προστίμου τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία ένταξης;
Απεναντίας δόθηκε η δυνατότητα στους ιδιώτες ιατρούς να συμβληθούν με έναν μικρό αριθμό ασθενών ασφαλισμένων διατηρώντας όμως παράλληλα το δικαίωμα να εγγράφουν ιδιωτικά και άλλους ασθενείς, χωρίς περιορισμό και να καθορίζουν οι ίδιοι το πλαίσιο των αμοιβών τους.
Πάλι ο πολίτης καλείται να πληρώσει από την τσέπη του για την υγεία του καθώς σίγουρα θα βρεθεί μπροστά στο δίλημμα «ή πληρώνεις ή υποφέρεις και πεθαίνεις».
Το σύστημα δημόσιας υγείας όμως πληρώνεται τόσα χρόνια από τους ίδιους τους ασφαλισμένους σε αυτό και μάλιστα υποχρεωτικά με αυτόματες κρατήσεις είτε από μισθούς είτε από συντάξεις χωρίς να υπολογίζονται και οι ιδιωτικές ασφαλίσεις που πολλές φορές αναγκάζονταν να κάνουν. Κανείς δεν μας ενημέρωσε ποτέ πού δαπανήθηκαν όλα αυτά τα ποσά που αν τα επένδυαν οι ίδιοι οι πολίτες θα ήταν σε θέση σήμερα να καλύψουν τις ανάγκες υγείας τους.
Επιπροσθέτως το ΑΜΚΑ έχει δοθεί σε όλους εδώ και πολλά χρόνια και βάσει αυτού γίνονταν οι επισκέψεις σε γιατρούς και συνταγογραφούνταν τα σχετικά φάρμακα. Οι γιατροί επίσης είναι εγγεγραμμένοι στους δικούς τους καταλόγους των κατά τόπους ιατρικών συλλόγων. Άρα ο κρατικός μηχανισμός είχε στη διάθεσή του όλα εκείνα τα στοιχεία για να φτιάξει την ψηφιακή πλατφόρμα του προσωπικού γιατρού χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς περιττά λόγια και χωρίς εκβιαστικά πρόστιμα.
Ποιος ήταν λοιπόν εξ αρχής ο σκοπός των Κυβερνώντων; Μα φυσικά να εντάξουν εκατοντάδες ιδιωτικούς γιατρούς στο σύστημα υγείας οι οποίοι όμως να πληρώνονται από τους ίδιους τους ασθενείς.
Οι καταστάσεις αυτές είναι εντελώς απαράδεκτες για ανθρώπινες κοινωνίες.
Οι άνθρωποι είναι δημιουργημένοι για να δομούν Πολιτείες όντας οι ίδιοι πολίτες και η Πολιτεία θεωρεί πρωταρχικό της καθήκον και ιερή υποχρέωση να παρέχει Υγεία στους πολίτες της εντελώς δωρεάν. Όταν δε παραστεί ανάγκη, οι νοσοκομειακές υποδομές θα πρέπει να είναι έτοιμες να υποδεχθούν τον ασθενή σε κτιριακές εγκαταστάσεις πλήρως εξοπλισμένες και με το κατάλληλο εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Η Πολιτεία οφείλει να διαθέτει μονίμως κέντρα-θεραπευτήρια για την πρόληψη οποιασδήποτε ασθένειας όπου οι πολίτες θα εξασκούν πνεύμα και σώμα ώστε να είναι ικανοί να συμμετέχουν ενεργά στη διαχείριση της Υγείας τους.
Μία τέτοια Πολιτεία είναι όντως ιδανική και η μόνη αντάξια του Ελλην ανθρώπου. Σ΄ αυτή τη περίοδο που ζούμε είναι στο χέρι μας να ενωθούμε, να οργανώσουμε όλα τα συστήματά μας και να ζήσουμε επιτέλους δικαιώνοντας το λόγο για τον οποίο γεννηθήκαμε.
Η ένωσή μας και η ανάληψη των ευθυνών μας για τη ζωή μας θα μας συνδέσει με το ένδοξο παρελθόν μας των παγκοσμίως φημισμένων Ασκληπιείων το οποίο θα δομήσουμε στο παρόν μας και θα το παραδώσουμε στους μελλοντικούς απογόνους μας για την αέναη συνέχειά του με Υγεία, δύναμη και αέναη δημιουργικότητα.
Σύνταξη: Αργυρώ Παναγιωτοπούλου
ΠΗΓΗ: https://esykpda.blogspot.com/2022/11/ante-pali-fakelakia.html
Δεν υπάρχουν σχόλια